100 jaar later: Mata Hari’s dansen zijn weer te zien!

Mata Hari, de wereldberoemde exotische danseres, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als spion geëxecuteerd werd, hypnotiseerde aan het begin van de 20ste eeuw het publiek van Belle Epoque Parijs met haar exclusieve dansstijl. Een perfecte combinatie van kunst, spiritualiteit en erotiek. Haar succes verspreidde zich door Europa, met optredens in de prominente theaters van Milaan, Madrid, Wenen, Monte Carlo en Berlijn. Mata Hari leefde vrij en avontuurlijk. Een vrouw die haar tijd ver vooruit was. In de loop der jaren zijn steeds meer onderzoekers tot de conclusie gekomen dat Mata Hari geen gevaarlijke spion was, maar dat ze met haar leven als onafhankelijke en onconventionele vrouw niet voldeed aan de sociale zeden die er in oorlogstijd golden en hier de ultieme prijs voor heeft moeten betalen: met haar leven.

Dit jaar, precies 100 jaar nadat Mata Hari werd gedood door het vuurpeloton, brengt Raniya de twee bekendste en meest gewaardeerde optredens van Mata Hari terug in het theater. ‘La Princesse et la Fleur Magique’ (‘De Prinses en de Betoverde Bloem’) en ‘L’Invocation de Shiva’ (Aanroeping van Shiva). De dansen waarmee Mata Hari begin vorige eeuw furore maakte en die haar tot de sensatie van haar tijd maakte.

Raniya is danseres, dansdocente en eigenaar van een dansstudio (Studio Raniya) in Haarlem. Raniya is net als Mata Hari een uit Nederland afkomstige Oriëntaalse danseres. Haar fascinatie en waardering voor Mata Hari begon nadat ze door de Nederlandse uitgever (De Arbeiderspers) van de bekende auteur Paulo Coelho was gevraagd om als Mata Hari op te treden voor verschillende culturele evenementen, ter aankondiging van zijn nieuwste boek ‘De Spion’. Door het lezen van de eerste vertaalde versie van Coelho’s boek als voorbereiding op de optredens werd haar  nieuwsgierigheid gewekt hoe de dansen van Mata Hari er precies uit hebben gezien. Dit was het begin van een intensief onderzoek, waarbij de plakboeken van Mata Hari een belangrijke rol speelden. Deze boeken (in het bezit van het Fries Museum) vol foto’s. krantenartikelen, recensies en theater programma’s in combinatie met de vele performance en studio foto’s van Mata Hari bleken een uitstekende bron van informatie te zijn en veel te onthullen over haar unieke dansen en dansstijl.

‘Mata Hari by Raniya’ is een elegante, sensuele en visueel opvallende voorstelling, die je laat terug reizen in de tijd en laat ervaren hoe het moet zijn geweest om Mata Hari te zien dansen.