Agenda

Mata-Hari dansworkshop ‘Les Danses Brahmaniques’

Zondagmiddag 20 januari 2019 | 15:00 – 17:00 uur | Zie hieronder alle informatie. Aanmelden via: studioraniya@gmail.com of stuur een WhatsApp of sms.

Mata-Hari La Princesse et la Fleur MagiqueIn deze workshop gaan we aan de slag met de 3 dansen waarmee Mata-Hari aan het begin van de vorige eeuw doorbrak in Parijs. ‘Les Danses Brahmaniques’ bestaande uit: ‘De prinses en de magische bloem’, ‘De krijgsdans’ en ‘Invocatie van Shiva’. Je leert in deze workshop over de inhoud van de dansen, basisbewegingen, poses, hoe je een verhaal kunt dansen en hierbij gebruik kunt maken van attributen als bloemen, een speer en sluiers.

De workshop is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in Mata-Hari, of je nu een beginnende of gevorderde danser bent. Je kunt zelfs meedoen als je nog niet eerder gedanst hebt. Aan voorgaande workshops deden zowel beginners als professionele dansers mee. De workshop zit zo in elkaar dat deze voor beiden interessant en verrijkend is.

Mata-Hari, werd in 1876 als Margaretha Zelle geboren in Leeuwarden. Ze verbleef een aantal jaren op Java, keerde weer terug naar Nederland en vertrok daarna naar Parijs, waar ze een van de beroemdste danseressen van haar tijd werd. Haar succes verspreidde zich door Europa, met optredens in de prominente theaters van Milaan, Madrid, Wenen, Monte Carlo en Berlijn. Het spannende spionageverhaal waar ze aan het einde van haar leven in terecht kwam en dat leidde tot haar tragische dood in 1917 voor het vuurpeloton, maakte haar legendarisch. Vele boeken en films verschenen over haar leven, met actrices als Greta Garbo en Marlene Dietrich in de hoofdrol. En zo blijft Mata-Hari ons ook nu nog fascineren. Mata-Hari De Prinses en de Magische Bloem

Raniya  is oriëntaals danseres, dansdocente en eigenaar van een dansstudio in Haarlem en deed onderzoek naar de dansen van Mata-Hari. Ze heeft een reconstructie gemaakt van ‘Les danses brahmaniques’, de dansen waarmee Mata-Hari de sensatie van haar tijd werd. Er zijn geen filmbeelden van de dansen van Mata-Hari, maar met behulp van de vele performance en studiofoto’s, krantenartikelen, recensies en theaterprogramma’s die bewaard zijn gebleven brengt Raniya de unieke dansen en dansstijl van Mata-Hari weer in beweging.

Hieronder een aantal reacties die mensen op Facebook gaven n.a.v. de vorige Mata-Hari dansworkshops, waarin Mata-Hari’s dans met de zeven sluiers centraal stond:

 • “Het was een pracht workshop! Ik ben er door geïnspireerd geraakt! Veel dank!”
 • “De Mata Hari workshop vond ik interessant en heerlijk om te doen. Dankjewel!”
 • “Het was een mooie en leerzame Mata Hari-workshop vandaag. Merci Raniya Bellydance.”
 • “Voor herhaling vatbaar!”
 • “Voor mij was het ook helemaal top, ik vond het heel leuk je ont-moet te hebben Raniya Bellydance, je zag er feeériek uit, je uitleg was duidelijk to the point met mooie toelichtingen, en het was geweldig om samen te zijn/ dansen /be-wegen, be-leven. Tot een volgende keer.”
 • “Super leuke workshop, dank je wel!”
 • “Het was een geweldige middag!”
 • “Het was een prachtige en inspirerende workshop. Dank je wel Raniya Bellydance.”
 • “Was een super workshop! Dankjewel Raniya!“
 • “Was heerlijk om te mogen doen.”
 • “Dank je Raniya voor de mooie en inspirerende workshop met mooie verhalen, aangevuld met het prachtige verhaal van de ring en aanwezige achternicht. De Mata-hari boeken liggen klaar voor de vakantie. Want het nodigde mij uit om nog meer van Mata Hari te ontdekken.”
 • “Was heel leuk Raniya om meer van Mata-Hari te leren. En ook heerlijk gedans en super gezellig. Top!
 • “Het was super leuk om te doen!
 • “Aanrader!”
 • “Gisteren mooie Mata Hari buikdans workshop gehad bij Raniya Bellydance. Mooi om de mix van moderne dans, mystiek, oosterse (buik)dans met sluiers uit te proberen. Dank je wel, Raniya Bellydance voor de inspiratie en je onderzoek naar Mata Hari!”

Prijs : 28 euro (inclusief materialen, thee en hapjes)

Adres Studio Raniya: Klein Heiligland 84, Haarlem

Aanmelden via: studioraniya@gmail.com of stuur een WhatsApp of sms: 06-43042899

———————————————————————————————

Geweest:

Zaterdagavond 27 oktober 2018 MATA-HARI dansvoorstelling in het Haarlemmerhout Theater in Haarlem.

cropped-26.jpg

Zondag 17 december 2017 MATA-HARI dansvoorstelling in Haarlem

RaniyaDeze avond krijgen 3 dansen van Mata-Hari een nieuw leven. De dansen waarmee Mata-Hari in 1905 bij Musée Guimet in Parijs furore maakte. ‘Les Danses Brahmaniques’:

1. De Prinses en de Magische Bloem
2. De Krijgsdans
3. Invocatie van Shiva

Gedanst door Raniya. M.m.v. de danseressen: Weronika, Mariska, Marieke en Semra.

Dichter Bas Belleman draagt tussen de dansen door zijn gedicht ‘Twee Koningskinderen’ voor.

De avond wordt afgesloten met een Buikdansvoorstelling waarvoor de Egyptische filmdans uit de jaren 40/50 als inspiratie diende.

Woensdag 20 december 2017 Mata Hari sluierdans te zien bij Yalda, Podium Mozaïek, Amsterdam

 

Stichting Granate – Yalda – De Langste Nacht
Avondvullende viering van de zonnewende met sprookjesachtige verhalen, lyrische gedichten, poëtische films en dans & muziek van ver en dichtbij

Voor Yalda zal Raniya de beroemde sluierdans van Mata-Hari’ dansen: ‘Invocation a Shiva’. Mata Hari betekent ‘oog van de dag’, oftewel ‘de zon’. De dans vertelt het verhaal van een prinses die gehuld is in sluiers. De sluiers staan symbool voor: de schoonheid, de jeugd, de liefde, de kuisheid, de wellust en de passie. Ze offert ze één voor één aan Shiva. Shiva blijft echter onbewogen voor haar offers, wat haar wanhopig maakt. Uiteindelijk laat ze haar laatste sluier vallen en offert ze zichzelf.

Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191, Amsterdam

Dinsdag 24 oktober 2017 in het Fries Museum, Leeuwarden.

Mata Hari de mythe en het meisjeIllustrator Natascha Stenvert geeft in de herfstvakantie een workshop “hoedjes maken” en is er een “meet en greet” met schrijfster Lida Dykstra. Adam Zelle (Jan Dirk van Ravesteijn) vertelt over het leven van zijn dochter en buikdanseres Raniya verschijnt als een geest uit de rookmachine en danst als Mata Hari. Programma:
12.00 – 13.00 uur: hoedjes maken/voorlezen
13.00 – 13.30 uur: monoloog Adam Zelle en dans Mata Hari
13.30 – 15.15 uur: hoedjes maken/voorlezen
15.15 – 15.45 uur: monoloog Adam Zelle en dans Mata Hari

4 oktober 2017 (start Kinderboekenweek): Leeuwarden 11:00 uur Mata Hari optreden voor de boekpresentatie “de huodsjes fan Mata Hari” / “De hoedjes van Mata Hari” van Lida Dijkstra en Natascha Stenvert. 

De hoedjes van Mata Hari Kinderboekenweek Cover“Mata-Hari, de exotische danseres en spion die in 1917 door de Fransen werd gefusilleerd, was tijdens haar leven al wereldberoemd. Tegenwoordig is de interesse voor deze bijzondere vrouw alleen maar groter geworden. Hoe kan dat? Wie was ze nu eigenlijk? In het kinderboek De huodsjes fan Mata-Hari vertellen de hoedjes met elkaar het levensverhaal van haar eigenaresse. Breidswale denkt terug aan de verliefde jonge bruid die met een bijna 20 jaar oudere officier trouwde. Reishoed weet hoe ze met hem naar Nederlands-Indië verhuisde en kinderen kreeg. Stripperswan vertelt hoe ze furore maakte als exotische danseres in alle grote steden van Europa en Steek-mei-kûgelgat maakte mee hoe ze op verdenking van spionage op een mistige ochtend in oktober doorgeschoten werd. En dan is Bernehuodsje er nog. Zij vertelt over kleine Greetje, het oogappeltje van haar vader die als een prinses opgroeide in de hoeden- en pettenwinkel aan De Kelders in Leeuwarden.

De huodsjes fan Mata-Hari, is geschreven door de vaak bekroonde kinderboekenschrijfster Lida Dijkstra en is een rijk geïllustreerd kijkboek vol authentieke foto’s en ansichtkaarten, maar ook met schitterende nieuwe prenten van illustratrice Natascha Stenvert”.

Diverse Mata Hari optredens ter aankondig van het nieuwe boek van Paulo Coelho ‘De Spion’ in 2016 voor verschillende culturele gelegenheden, waaronder de Uitmarkt en Manuscripta.

Raniya danst Mata Hari boekpresentatie Paulo Coelho 'De Spion'De van oorsprong Friese Mata Hari (1876-1917) was de meest begeerde vrouw van haar tijd: een beroemde exotische danseres die omging met grootheden, in de grote Europese en Amerikaanse steden in de theaters stond en het publiek schokte en vervoerde met haar erotisch geladen optredens.
In De spion gebruikt Paulo Coelho zijn verbeeldingskracht om het even glamoureuze als tragische leven van Mata Hari te herscheppen. Haar moeilijke jeugd, haar ongelukkige huwelijk dat haar naar Nederlands-Indië voerde, de trieste lotgevallen van haar kinderen, haar komeetachtige opkomst als danseres, haar intieme omgang met hooggeplaatste militairen en politici die haar uiteindelijk op een beschuldiging van spionage en hoogverraad kwam te staan. Dit is het verhaal van een vrouw die de moed had zichzelf te bevrijden van het moralisme en het bekrompen burgerfatsoen van de vroege twintigste eeuw.

Zondag 29 oktober 2017 14:00 – 16:00 uur Dansworkshop in het Fries Museum, Leeuwarden.

Mata Hari Dansworskhop 1Hoe danste Mata Hari? Beleef het zelf in deze dansworkshop. Danseres Raniya deed onderzoek naar de dansen van Mata Hari. In de workshop leer je basisbewegingen, poses en hoe je kunt dansen met een sluier. Je leert ook over de prachtige verhalende dansvoorstellingen die Mata Hari maakte en hoe ze met de juiste mix tussen spiritualiteit, kunst en sensualiteit het publiek wist te betoveren. De workshop is voor iedereen toegankelijk, speciale danservaring is niet nodig. Inclusief museumentree, materialen, thee en hapjes.

Zondag 26 november 2017 Mata Hari Dansworkshop in Haarlem.

Mata Hari DansworkshopHoe danste Mata Hari? Beleef het zelf in deze dansworkshop. Danseres Raniya deed onderzoek naar de dansen van Mata Hari. In de workshop leer je basisbewegingen, poses en hoe je kunt dansen met een sluier. Je leert ook over de prachtige verhalende dansvoorstellingen die Mata Hari maakte en hoe ze met de juiste mix tussen spiritualiteit, kunst en sensualiteit het publiek wist te betoveren. De workshop is voor iedereen toegankelijk, speciale danservaring is niet nodig. Inclusief materialen, thee en hapjes.

Tijd: 14:00 – 16:00 uur
Locatie: Studio Raniya, Klein Heiligland 84, Haarlem
Tarief: 29 euro
Stuur een mail naar info@raniya.nl om je plek te reserveren

Zondag 18 maart 2018 Dansworkshop 14:00 – 16:00 uur in het Fries Museum, Leeuwarden

Hoe danste Mata Hari? Beleef het zelf in deze dansworkshop. Danseres Raniya deed onderzoek naar de dansen van Mata Hari. In de workshop leer je basisbewegingen, poses en hoe je kunt dansen met een sluier. Je leert ook over de prachtige verhalende dansvoorstellingen die Mata Hari maakte en hoe ze met de juiste mix tussen spiritualiteit, kunst en sensualiteit het publiek wist te betoveren. De workshop is voor iedereen toegankelijk, speciale danservaring is niet nodig. Inclusief museumentree, materialen, thee en hapjes.

Meld je aan voor deze workshop via het Fries Museum: https://www.friesmuseum.nl/te-zien-en-te-doen/activiteiten/workshop-orientaalse-dans/

 

Mata-Hari Dansworkshop door Raniya

In Leeuwarden: Zondagmiddag 27 mei 2018 van 14:00 – 16:00 uur
In Haarlem: Woensdagavond 6 juni 2018 van 19:45 – 21:45 uur

Raniya

In deze workshop gaan we aan de slag met de prachtige verhalende dansen van Mata-Hari. Je leert o.a. basisbewegingen, poses, hoe je kunt dansen met 7 sluiers en hoe Mata-Hari met de juiste mix tussen sensualiteit, kunst en spiritualiteit het publiek aan het begin van de vorige eeuw wist te betoveren.

Mata-Hari, werd in 1876 als Margaretha Zelle geboren in Leeuwarden. Ze verbleef een aantal jaren op Java, keerde weer terug naar Nederland en vertrok daarna naar Parijs, waar ze een van de beroemdste danseressen van haar tijd werd. Haar succes verspreidde zich door Europa, met optredens in de prominente theaters van Milaan, Madrid, Wenen, Monte Carlo en Berlijn. Het spannende spionageverhaal waar ze aan het einde van haar leven in terecht kwam en dat leidde tot haar tragische dood in 1917 voor het vuurpeloton, maakte haar legendarisch. Vele boeken en films verschenen over haar leven, met actrices als Greta Garbo en Marlene Dietrich in de hoofdrol. En zo blijft Mata-Hari ons ook nu nog fascineren.

Raniya  is danseres, dansdocente en eigenaar van een dansstudio in Haarlem en deed onderzoek naar de dansen van Mata-Hari. Ze heeft een reconstructie gemaakt van ‘Les danses brahmaniques’, de dansen waarmee Mata-Hari (1876-1917) de sensatie van haar tijd werd. Er zijn geen filmbeelden van de dansen van Mata-Hari, maar met behulp van de vele performance en studiofoto’s, krantenartikelen, recensies en theaterprogramma’s die bewaard zijn gebleven brengt Raniya de unieke dansen en dansstijl van Mata-Hari weer in beweging.

De workshops zijn geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in Mata-Hari, of je nu een beginnende of gevorderde danser bent, of zelfs nooit eerder gedanst hebt, maar het je wel interessant en verrijkend lijkt om deze ervaring mee te maken.

Prijs : 28 euro per persoon
Inclusief een Mediterraanse High-Tea!

Locatie LEEUWARDEN: De Fabriek  (ingang West – ruimte F-7), James Wattstraat 4. Aanmelden via: info@naomibellydance.nl

Locatie HAARLEM: Studio Raniya, Klein Heiligland 84. Aanmelden via: info@raniya.nl

Reserveer je plekje om deze unieke kans niet te missen!

Mata-Hari dansworkshop: zondagmiddag 14 oktober 2018 15:00 – 17:00 uur, zie hieronder alle informatie. Aanmelden via: studioraniya@gmail.com

Mata-Hari La Princesse et la Fleur MagiqueIn deze workshop gaan we aan de slag met een van de bekendste dansen van Mata-Hari, de prachtige verhalende dans ‘La Princesse et  la Fleur Magique’. Je leert o.a. basisbewegingen, poses, hoe je een verhaal kunt dansen en hierbij gebruik kunt maken van attributen als sluiers en bloemen.

Mata-Hari, werd in 1876 als Margaretha Zelle geboren in Leeuwarden. Ze verbleef een aantal jaren op Java, keerde weer terug naar Nederland en vertrok daarna naar Parijs, waar ze een van de beroemdste danseressen van haar tijd werd. Haar succes verspreidde zich door Europa, met optredens in de prominente theaters van Milaan, Madrid, Wenen, Monte Carlo en Berlijn. Het spannende spionageverhaal waar ze aan het einde van haar leven in terecht kwam en dat leidde tot haar tragische dood in 1917 voor het vuurpeloton, maakte haar legendarisch. Vele boeken en films verschenen over haar leven, met actrices als Greta Garbo en Marlene Dietrich in de hoofdrol. En zo blijft Mata-Hari ons ook nu nog fascineren. Mata-Hari De Prinses en de Magische Bloem

Raniya  is danseres, dansdocente en eigenaar van een dansstudio in Haarlem en deed onderzoek naar de dansen van Mata-Hari. Ze heeft een reconstructie gemaakt van ‘Les danses brahmaniques’, de dansen waarmee Mata-Hari de sensatie van haar tijd werd. Er zijn geen filmbeelden van de dansen van Mata-Hari, maar met behulp van de vele performance en studiofoto’s, krantenartikelen, recensies en theaterprogramma’s die bewaard zijn gebleven brengt Raniya de unieke dansen en dansstijl van Mata-Hari weer in beweging.

De workshops zijn geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in Mata-Hari, of je nu een beginnende of gevorderde danser bent. Je kunt zelfs meedoen als je nog niet eerder gedanst hebt. Aan voorgaande workshops deden zowel beginners als professionele dansers mee. De workshop zit zo in elkaar dat deze voor beiden interessant en verrijkend is.

Hieronder een aantal reacties die mensen op FB gaven n.a.v. de vorige Mata-Hari dansworkshops, waarin Mata-Hari’s dans met de zeven sluiers centraal stond:

 • “Het was een pracht workshop! Ik ben er door geïnspireerd geraakt! Veel dank!”
 • “Voor mij was het ook helemaal top, ik vond het heel leuk je ont-moet te hebben Raniya Bellydance, je zag er feeériek uit, je uitleg was duidelijk to the point met mooie toelichtingen, en het was geweldig om samen te zijn/ dansen /be-wegen, be-leven. Tot een volgende keer.”
 • “De Mata Hari workshop vond ik interessant en heerlijk om te doen. Dankjewel!”
  “Het was een mooie en leerzame Mata Hari-workshop vandaag. Merci Raniya Bellydance.”
 • “Voor herhaling vatbaar!”
 • “Super leuke workshop, dank je wel!”
 • “Het was een geweldige middag!”
 • “Het was een prachtige en inspirerende workshop. Dank je wel Raniya Bellydance.”
 • “Was een super workshop! Dankjewel Raniya!“
 • “Was heerlijk om te mogen doen.”
 • “Dank je Raniya voor de mooie en inspirerende workshop met mooie verhalen, aangevuld met het prachtige verhaal van de ring en aanwezige achternicht. De Mata-hari boeken liggen klaar voor de vakantie. Want het nodigde mij uit om nog meer van Mata Hari te ontdekken.”
 • “Was heel leuk Raniya om meer van Mata-Hari te leren. En ook heerlijk gedans en super gezellig. Top!
 • “Het was super leuk om te doen!
 • Aanrader!
 • “Gisteren mooie Mata Hari buikdans workshop gehad bij Raniya Bellydance. Mooi om de mix van moderne dans, mystiek, oosterse (buik)dans met sluiers uit te proberen. Dank je wel, Raniya Bellydance voor de inspiratie en je onderzoek naar Mata Hari!”

Prijs : 28 euro (inclusief materialen, thee en hapjes)

Adres Studio Raniya: Klein Heiligland 84, Haarlem

Aanmelden via: studioraniya@gmail.com