Agenda

Zondag 18 maart 2018 Dansworkshop 14:00 – 16:00 uur in het Fries Museum, Leeuwarden

Hoe danste Mata Hari? Beleef het zelf in deze dansworkshop. Danseres Raniya deed onderzoek naar de dansen van Mata Hari. In de workshop leer je basisbewegingen, poses en hoe je kunt dansen met een sluier. Je leert ook over de prachtige verhalende dansvoorstellingen die Mata Hari maakte en hoe ze met de juiste mix tussen spiritualiteit, kunst en sensualiteit het publiek wist te betoveren. De workshop is voor iedereen toegankelijk, speciale danservaring is niet nodig. Inclusief museumentree, materialen, thee en hapjes.

Meld je aan voor deze workshop via het Fries Museum: https://www.friesmuseum.nl/te-zien-en-te-doen/activiteiten/workshop-orientaalse-dans/


Geweest:

Zondag 17 december 2017 MATA-HARI dansvoorstelling in Haarlem

RaniyaDeze avond krijgen 3 dansen van Mata-Hari een nieuw leven. De dansen waarmee Mata-Hari in 1905 bij Musée Guimet in Parijs furore maakte. ‘Les Danses Brahmiques’:

1. De Prinses en de Magische Bloem
2. De Krijgsdans
3. Invocatie van Shiva

Gedanst door Raniya. M.m.v. de danseressen: Weronika, Mariska, Marieke en Semra

Dichter Bas Belleman draagt tussen de dansen door zijn gedicht ‘Twee Koningskinderen’ voor.

De avond wordt afgesloten met een Buikdansvoorstelling waarvoor de Egyptische filmdans uit de jaren 40/50 als inspiratie diende.

Woensdag 20 december 2017 Mata Hari sluierdans te zien bij Yalda, Podium Mozaïek, Amsterdam

Stichting Granate – Yalda – De Langste Nacht
Avondvullende viering van de zonnewende met sprookjesachtige verhalen, lyrische gedichten, poëtische films en dans & muziek van ver en dichtbij

Voor Yalda zal Raniya de beroemde sluierdans van Mata-Hari’ dansen: ‘Invocation a Shiva’. Mata Hari betekent ‘oog van de dag’, oftewel ‘de zon’. De dans vertelt het verhaal van een prinses die gehuld is in sluiers. De sluiers staan symbool voor: de schoonheid, de jeugd, de liefde, de kuisheid, de wellust en de passie. Ze offert ze één voor één aan Shiva. Shiva blijft echter onbewogen voor haar offers, wat haar wanhopig maakt. Uiteindelijk laat ze haar laatste sluier vallen en offert ze zichzelf.

Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191, Amsterdam

Dinsdag 24 oktober 2017 in het Fries Museum, Leeuwarden.

Mata Hari de mythe en het meisjeIllustrator Natascha Stenvert geeft in de herfstvakantie een workshop “hoedjes maken” en is er een “meet en greet” met schrijfster Lida Dykstra. Adam Zelle (Jan Dirk van Ravesteijn) vertelt over het leven van zijn dochter en buikdanseres Raniya verschijnt als een geest uit de rookmachine en danst als Mata Hari. Programma:
12.00 – 13.00 uur: hoedjes maken/voorlezen
13.00 – 13.30 uur: monoloog Adam Zelle en dans Mata Hari
13.30 – 15.15 uur: hoedjes maken/voorlezen
15.15 – 15.45 uur: monoloog Adam Zelle en dans Mata Hari

4 oktober 2017 (start Kinderboekenweek): Leeuwarden 11:00 uur Mata Hari optreden voor de boekpresentatie “de huodsjes fan Mata Hari” / “De hoedjes van Mata Hari” van Lida Dijkstra en Natascha Stenvert. 

De hoedjes van Mata Hari Kinderboekenweek Cover“Mata-Hari, de exotische danseres en spion die in 1917 door de Fransen werd gefusilleerd, was tijdens haar leven al wereldberoemd. Tegenwoordig is de interesse voor deze bijzondere vrouw alleen maar groter geworden. Hoe kan dat? Wie was ze nu eigenlijk? In het kinderboek De huodsjes fan Mata-Hari vertellen de hoedjes met elkaar het levensverhaal van haar eigenaresse. Breidswale denkt terug aan de verliefde jonge bruid die met een bijna 20 jaar oudere officier trouwde. Reishoed weet hoe ze met hem naar Nederlands-Indië verhuisde en kinderen kreeg. Stripperswan vertelt hoe ze furore maakte als exotische danseres in alle grote steden van Europa en Steek-mei-kûgelgat maakte mee hoe ze op verdenking van spionage op een mistige ochtend in oktober doorgeschoten werd. En dan is Bernehuodsje er nog. Zij vertelt over kleine Greetje, het oogappeltje van haar vader die als een prinses opgroeide in de hoeden- en pettenwinkel aan De Kelders in Leeuwarden.

De huodsjes fan Mata-Hari, is geschreven door de vaak bekroonde kinderboekenschrijfster Lida Dijkstra en is een rijk geïllustreerd kijkboek vol authentieke foto’s en ansichtkaarten, maar ook met schitterende nieuwe prenten van illustratrice Natascha Stenvert”.

Diverse Mata Hari optredens ter aankondig van het nieuwe boek van Paulo Coelho ‘De Spion’ in 2016 voor verschillende culturele gelegenheden, waaronder de Uitmarkt en Manuscripta.

Raniya danst Mata Hari boekpresentatie Paulo Coelho 'De Spion'De van oorsprong Friese Mata Hari (1876-1917) was de meest begeerde vrouw van haar tijd: een beroemde exotische danseres die omging met grootheden, in de grote Europese en Amerikaanse steden in de theaters stond en het publiek schokte en vervoerde met haar erotisch geladen optredens.
In De spion gebruikt Paulo Coelho zijn verbeeldingskracht om het even glamoureuze als tragische leven van Mata Hari te herscheppen. Haar moeilijke jeugd, haar ongelukkige huwelijk dat haar naar Nederlands-Indië voerde, de trieste lotgevallen van haar kinderen, haar komeetachtige opkomst als danseres, haar intieme omgang met hooggeplaatste militairen en politici die haar uiteindelijk op een beschuldiging van spionage en hoogverraad kwam te staan. Dit is het verhaal van een vrouw die de moed had zichzelf te bevrijden van het moralisme en het bekrompen burgerfatsoen van de vroege twintigste eeuw.

Zondag 29 oktober 2017 14:00 – 16:00 uur Dansworkshop in het Fries Museum, Leeuwarden.

Mata Hari Dansworskhop 1Hoe danste Mata Hari? Beleef het zelf in deze dansworkshop. Danseres Raniya deed onderzoek naar de dansen van Mata Hari. In de workshop leer je basisbewegingen, poses en hoe je kunt dansen met een sluier. Je leert ook over de prachtige verhalende dansvoorstellingen die Mata Hari maakte en hoe ze met de juiste mix tussen spiritualiteit, kunst en sensualiteit het publiek wist te betoveren. De workshop is voor iedereen toegankelijk, speciale danservaring is niet nodig. Inclusief museumentree, materialen, thee en hapjes.

Zondag 26 november 2017 Mata Hari Dansworkshop in Haarlem.

Mata Hari DansworkshopHoe danste Mata Hari? Beleef het zelf in deze dansworkshop. Danseres Raniya deed onderzoek naar de dansen van Mata Hari. In de workshop leer je basisbewegingen, poses en hoe je kunt dansen met een sluier. Je leert ook over de prachtige verhalende dansvoorstellingen die Mata Hari maakte en hoe ze met de juiste mix tussen spiritualiteit, kunst en sensualiteit het publiek wist te betoveren. De workshop is voor iedereen toegankelijk, speciale danservaring is niet nodig. Inclusief materialen, thee en hapjes.

Tijd: 14:00 – 16:00 uur
Locatie: Studio Raniya, Klein Heiligland 84, Haarlem
Tarief: 29 euro
Stuur een mail naar info@raniya.nl om je plek te reserveren

 

Advertenties